Městský úřad Chrastava
náměstí 1. máje 1
463 31 Chrastava
Telefonní spojení - informace o aktuálních akcích:
485 143 161
Chrastava is een kleine industriële stad met ruim 6000 inwoners. De stad is in het rivierdal van twee rivieren Jeřice en Nisa gelegen, 9 km van de provinciale hoofdstad Liberec. Chrastava ligt ongeveer 350m boven de zeespiegel en is bijna van alle kanten omgeven door heuvels en bergen, vanuit het westen naar het zuiden is er de Ještěd bergrug, in het noordoosten circa 5km van de stad is er het Jizerské gebergte en 10km richting het noordwesten is er het Lužické gebergte. In het noorden grenst Chrastava met Polen.
Het meest opvallende gebouw van Chrastava is de Kerk van Sint Vavřinec, een pseudo-gotisch gebouw dat op een klein heuveltje boven de stad staat. Al in de 14de eeuw stond er waarschijnlijk op die plek een houten kerk die enkele keren verbouwd werd, pas in de late 16de eeuw werd een robuuste stenen toren aangebouwd die daar tot op heden staat. Van 1866 tot 1868 werd de kerk gereconstrueerd en werd herbouwd tot de huidige vorm. Binnen de kerk is het oorspronkelijke orgel nog aanwezig en je hebt er ook nog enkele altaar schilderijen van de landgenoten J. Führich, W. Kandler en G. Kratzmann. Naast de kerk staat er een barok parochie die in het jaar 1739 werd gebouwd.
Het Plein van 1 Mei is vanzelfsprekend het centrum van de stad Chrastava. Al eeuwen werden er markten gehouden en in de jaren 1565-1765 vonden er ook openbare terechtstellingen plaats. In de eerste helft van de 19de eeuw stonden er hoofdzakelijk vakwerkhuizen op het plein maar na een aantal grote branden werden er alleen gemetselde huizen gebouwd. Tegenwoordig zijn er een paar huizen met empire gevels, onder andere ook het raadhuis waar het stadsbestuur in zit. Het raadhuis werd enkele keer herbouwd en het huidige gezicht kreeg het gebouw al in de eerste helft der 19de eeuw. De laatste reconstructie was klaar in 2005.
In het midden van het plein staat er een barokke zandstenen fontein (1707) en in de buurt ligt er het meest waardevolle monument van Chrastava – een barokke beeldengroep, de zogenaamde Pestzuil (1732). De deskundigen geloven dat deze werd gebouwd door de beeldhouwers uit het atelier van Matthias Braun.
Op de hoek van het plein, naast het raadhuis, staat er het Stedelijke museum. Het is een oorspronkelijk barok gebouw met secessie gevel. In dit gebouw kunt u verschillende tentoonstellingen, de bibliotheek, het Stedelijke Informatie-bureau en de ceremoniële zaal van de Gemeente vinden. Dit gebouw wordt als een museum gebruikt vanaf 1996 dankzij de inspanning van de Vereniging van Vrienden van de stad Chrastava en het gemeentebestuur. De museum-expositie geeft de oude en ook de moderne geschiedenis van de stad weer. Een onderdeel van het museum is een mini-galerie waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden die verschillende thema's hebben, zoals bijvoorbeeld artistieke fotografie, Chinese kunst, keramiek, kantwerk enzovoort.
Het huis waarin de belangrijke schilder Josef Führich leefde, het zogenaamde Führich's huis, werd in het jaar 1802 gebouwd. Tegenwoordig valt dit vakwerkhuis onder de staats monumentenzorg. Op de begane grond is er een expositie van oorspronkelijk meubilair en andere artefacten van die tijd. Op de eerste verdieping is er een kleine tentoonstelling van het leven en het werk van Josef Führich. Men kan er ook originele kleurrijke lithografieën zien van een andere Chrastavse schilder Willi Sitte en verder ook kopieën van schilderijen van Gustav Kratzmann en Wilhelm Kandler.
De ijzeren secessie brug die over het riviertje Jiřice gaat, valt ook onder de staats monumentenzorg.
Het secessie gebouw (1904) in de straat Turpiš werd oorspronkelijk gebruikt als een private villa. Enkele jaren geleden werd die gereconstrueerd en vandaag is er de vestiging van de Tsjechische Spaarbank. Een ander mooi secessie huis werd ook in het jaar 1904 gebouwd en is bijzonder dankzij zijn ornamentele gevel. Dit huis is in gebruik van de Sociale Vereniging.
De oorspronkelijke gebouwen in Pobřežní straat en Nádražní straat geven de herinneringen weer van tijden toen de meeste huizen in de stad van hout werden gemaakt. Men kan er op twee verschillende manieren zien hoe het hout vroeger bij de bouwwerken werd gebruikt – vakwerk en timmerwerk. Enkele van deze huizen vallen ook onder de staats monumentenzorg.